31 JULI: Terug naar huis...

Het zit er op! Ons tiendaags bivak in Vosselaar gaat de geschiedenisboeken in als één van de beste van de voorbije jaren! Iedereen heeft er enorm van genoten. Moe maar voldaan keerden we vandaag terug naar Ardooie.

Een bivak organiseer je uiteraard niet alleen. Heel wat mensen zorgen voor het slagen van ons bivak: Franky, de camionchauffeur, de vele helpers bij het opzetten en afbreken van het kamp, de poetsmama's, de vele sponsors, de gemeente en de technische dienst, enzovoort...

We willen toch nog enkele mensen in bijzonder bedanken:

  • allereerst willen we alle leden en hun ouders bedanken voor het vertrouwen in Chiro Tijl. Dankzij jullie groeit en bloeit CTA als nooit tevoren.
    De vele positieve en enthousiaste berichten en opmerkingen doen ons enorm veel deugd.
  • Ook bedankt aan de kokkies voor de heerlijke maaltijden. De kilo's nemen we er met plezier bij.
  • Dankjewel aan de ouderraad voor het ondersteunen van onze chiro, niet enkel tijdens dit bivak, maar ook het ganse chirojaar.
  • We willen ook de leiding in de bloemetjes zetten en bedanken voor het voorbij kamp! Ze waren top... Ze gaven het beste van zichzelf om er een superkamp van te maken.
    We zeggen in het bijzonder dank aan leider Flor. Hij besliste om te stoppen met Chiro Tijl. Flor, bedankt voor alles!
    Leider Michiel besliste dan weer om geen hoofdleider meer te zijn. Volgend chirojaar zal hij gewoon leider zijn. Beau en Wouter nemen de taken van hoodfleider over.

BEDANKT AAN IEDEREEN DIE VAN HET KAMP EEN KAMP MAAKTE OM NOOIT TE VERGETEN!

IMG 1024 (Kopie)

30 juli: verslag dag 10

De laatste kampdag… Voor de oudste afdeling altijd een specialleke. Zij mochten vandaag het roer overnemen. Ze gaven spel aan de andere leden. En we zagen dat ze dat goed deden! Een heel degelijk voorbereid spel, duidelijke uitleg en met al wat leiderscapaciteiten! Er zit een mooie lichting aan te komen!

’s Middags konden we nogmaals smullen van lekkere macaroni. Kookvader Koen trakteerde nog voor zijn verjaardag.

’s Avonds opende Frituur Tijl de deuren voor het laatste avondmaal. En jawel, ook nu werd er weer erg veel gesmuld van de frietjes met frikandellen, bitterballen en nuggets.

Ondanks de warmte van de voorbije dagen, kregen we toch toelating om een klein kampvuur te houden. Dit blijft toch altijd een sfeervolle afsluiter, een kippevelmomentje…

We namen ook afscheid van leider Flor. Flor besliste om na dit kamp te stoppen met de chiro. Bedankt Flor voor je enthousiasme en inzet de voorbije jaren. Je was een stevige schakel in de CTA-ketting!

Nu is het stilaan bedtijd…

Tot morgen in Ardooie!

PS: er is slechts een beperkte selectie van de ruim 500 foto's online gezet. De rest volgt morgen...

IMG 0828 (Kopie)

29 juli: verslag dag 9

De laatste ‘gewone’ kampdag zit er op. Het opstaan was deze morgen weer een pak aangenamer. Het zonnetje begroette ons en het was lekker aangename en warme dag.

De sloebers hebben vandaag een klein hindernisparcours gedaan. Miel was het snelste en eindigde op de eerste plaats. ’s Middags hadden hun leiders nog een verrassing voor hen. Ze mochten hun eigen middagmaal prepareren: pizza’s! Lekker!

De speelclubbers en rakkers hadden vandaag een soort van atletiekdag. Jappe en Sepp eindigden op een gedeelde eerste plaats. Na 16u gingen ze nogmaals onder de douche… Lekker verfrissend!

De toppers waren deze nacht al begonnen. Ze deden het ’24-uren-spel’. Ze moesten onder andere een levende piramide maken, vuur maken en een eitje bakken voor de leiders, een parcours op bakken afleggen enzovoort… ’s Middags moesten ze geblinddoekt hun middagmaal opeten. Toch wel hilarisch om te zien.

De kerels legden vandaag de laatste hand aan hun spel voor morgen. Ze hebben er veel tijd ingestopt. Ze verklapten aan de kookploeg al hoe het spel zal verlopen en het belooft de moeite te worden! We wensen hen in elk geval veel succes!
In de namiddag zijn ze nogmaals de toer op gegaan en deden een dorpsspel…

Het menu bestond deze middag uit ajuinsoep, kippenlapjes met champignonsaus, pèches en kroketjes. Edward trakteerde met een lekker ijsje voor zijn verjaardag. Hij werd vandaag 14 jaar!

’s Avonds stond er iets nieuws op het menu: wraps. Iedereen mocht aanschuiven en zijn wrap vullen naar believen. Voor herhaling vatbaar!

Het is opvallend hoe snel het stil werd deze avond… Zou de vermoeidheid toeslaan?

IMG 0407 (Kopie)

28 juli: verslag dag 8

We zijn ondertussen al een week in Vosselaar. De sfeer zit er nog steeds dik in! Zeker vandaag want Emiel was jarig!
Het weer was vandaag niet top. Behoorlijk fris en in de namiddag nog een serieuze regenbui.

De sloebers, speelclub en rakkers hebben in de namiddag een filmnamiddag gehad. Ideaal met dit regenweer!

De toppers hebben vandaag onder andere de XII werken uitgevoerd. Ze waren druk in de weer met hun twaalf opdrachten, die ze uiteindelijk tot een goed einde brachten.

De kerels zijn vandaag begonnen met de voorbereidingen van hun spel voor de laatste dag. In de namiddag hoorden we hen vanuit hun tent nog luidkeels zingen. Wellicht een voorbereiding voor de zangstonde van deze avond.

Ook wat het eten betreft was het vandaag weer een toppertje. We starten de dag met een uitgebreid ontbijtbuffet: chocoladekoeken, croissant, pistolets,… We wisten niet dat onze gastjes van ’s morgens vroeg zoveel konden eten.
’s Middags waren het balletjes in tomatensaus. De koks hebben ruim 18 kg gehakt tot balletjes gerold. Ze maakten er een soort mini-gehaktballenpetanque van…
’s Avonds werd er aangeschoven voor het koud buffet met vis en vlees. Als dessert was er chocoladefondue. Een topper! De potten werd met de vingers uitgelikt!

Als slot van de dag trokken we met z’n allen naar het bos voor een zangstonde. Voor het eerst sinds lange tijd worden de echte traditionele chiroliedjes gezongen op kamp. De leiding zorgde voor fakkels wat alles heel sfeervol maakte.

De avond is ondertussen gevallen. Hopelijk is morgen de zon van de partij…

Tot morgen!

IMG 3773 (Kopie)

27 juli: verslag dag 7

Het tropische zomerweer is nu echt wel weg. Toen we deze ochtend opstonden, viel de regen met bakken uit de lucht. De pannenkoeken smaakten er daarom niet minder door…

Het weer viel vandaag wat tegen. Er viel heel wat regen uit de lucht, nogal dikwijls zo net rond etenstijd…

Door het regenweer in de voormiddag werd het programma wat aangepast.  Zo hielden de toppers een zangstonde.  Ze zonden uit volle borst liedje van onder andere Clouseau (iets van domino of zo)… Ze deden enorm hun best, maar we kunnen niet garanderen dat ze The Voice Kids gaan winnen. De kerels speelden deze voormiddag een spelletje poker.

De sloebers speelden deze namiddag cluedo. Roger de Egel was vermoord. De sloebers moesten op zoek gaan naar de dader, het moordwapen en de plaats delict. Na lang zoeken bleek leider Kiandro Roger vermoord te hebben met rekkers in de chiro.

Bij de speelclub en rakkers stond het vandaag in het teken van ‘leger’. Ze gingen naar het bos en leerden van hun leiders de knepen van het vak… Geef acht, ter plaatse rust,…  In de namiddag moesten ze in twee groepjes een kleine legerparcourtje afleggen.

In de namiddag gingen de toppers en kerels naar een hindernispiste van het Belgische leger. Ze konden eerst het parcours verkennen, om dan in groepjes een wedstrijdje te houden. Het verschil tussen de 1ste en de 2de was slechts 35 seconden… De leiders moesten de duimen leggen tegen de kerels. Proficiat!

Op het menu stond er deze middag tomatensoep met balletjes, fishsticks met puree, geraspte wortels en zelfgemaakte tartaar op het programma. ’s Avonds werd er gesmuld van spaghetti met een ijsje als dessert. De spaghetti werd -  op vraag van de leiding - net als vorig jaar zonder bestek gegeten. 

Ondertussen is de avond gevallen in Vosselaar en zijn de regensluizen weer open gegaan… Hopelijk is het morgen wat droog.

IMG 0019 (Kopie)

26 juli: verslag dag 6

Een nieuwe dag in Vosselaar… Deze ochtend voelde het heel aangenaam qua temperaturen, al steeg het kwik weer snel boven de 30°.

Ondanks de warmte, was het weer een drukke kampdag.

De sloebers speelden vandaag het grote chiropoly-spel… Dit spel, gebaseerd op monopoly, zorgde voor veel afwisseling en veel verschillende opdrachten. De sloebers gingen er volledig in op.

De speelclub en rakkers hadden vandaag hinderniskoers. In duo’s legden ze, samengebonden, een parcours af met verschillende opdrachten.  Sam en Lowie gingen met de gouden plak lopen! Hun leiders legden het parcours wel iets sneller af.

Ook de toppers hadden vandaag hinderniskoers. Ook zij gingen in duo het parcours afleggen. Brice en Emiel moesten de duimen leggen tegen hun leiders. Ze waren wel knap de eerste van de toppers.

De kerels hadden vandaag de tweede dag van hun tweedaagse. Na een overnachting in de jeugdherberg gingen ze vandaag naar Bobbejaanland. Tegen 18u30 kwamen ze terug aan op de kampplaats. Net op tijd want…

Het zat er in de late namiddag aan te komen. Het begon grijzer en donkerder te worden. In de verte klonk er al wat gerommeld. Net toen de kerels op de kampplaats aankwamen en net toen de barbecue op volle toeren draaide, begon het te regenen. De temperaturen waren op slag wat lager. Het voelde heel aangenaam.
De barbecue kon gewoon blijven doorgaan. Er werd heel wat gesmuld van de barbecueworsten, kippenspiesjes en de ribbetjes! De aardbeien met slagroom zorgen voor een lekkere afsluiter.

Ondertussen is het al weer droog op de kampplaats. Het is ook al opvallend stil… Misschien stilte voor…?

IMG 9791 (Kopie)

25 juli: verslag dag 5

Vandaag was het een tropische dag… Maar toch een heel actieve.

De kerels vertrokken deze ochtend op tweedaagse. Ze trokken richting Zoersel, waar ze deze avond in een jeugdherberg zullen overnachten. Ze zochten de afkoeling op en gingen lasershooten.

De sloebers, speelclubbers en rakkers gingen te voet naar de Lilse Bergen. Ze konden er afkoelen in het heerlijke water. Ondanks het warme weer hebben ze heel flink gestapt!
De toppers gingen met de fiets naar Bobbejaanland. Er was daar heel weinig volk zodat ze heel veel attracties konden doen.

Het was warm, maar dankzij de afkoeling die werd voorzien en het vele water, hebben we de dag overleefd… Hopelijk zal het vanaf morgen toch wat afkoelen…

IMG 9580 (Kopie)

24 juli: verslag dag 4

Het kamp is eindelijk volledig. Vandaag zijn onze sloebertjes aangekomen. En ze zagen het goed zitten. Voor het slapengaan mochten ze hun voetjes wassen of de slaapzakken zijn al vuil van de eerste dag…

De bezoekdag is trouwens heel vlot verlopen. Het aperitief viel in de smaak. En er werd heel veel gegeten van het stoofvlees met verse frietjes.
Na de maaltijd kon iedereen nog een korte wandeling maken naar de Konijnenberg. Daar werd nog een klein dessertje aangeboden. Het afscheid verliep voor sommige gastjes misschien wel wat moeilijker, maar nog voor het slapengaan was alles weer ok!

We willen trouwens iedereen van harte bedanken voor je aanwezigheid. Het doet ons deugd om te zien hoe jullie achter Chiro Tijl staan! Dat geeft ons een boost om er nog 7 dagen keihard tegenaan te gaan!

Ook bedankt aan iedereen die geholpen heeft vandaag. Het klaarzetten, de afwas, het opruimen,… Alles is heel vlot gegaan. Tegen 19u was er niet meer te zien dat we met bijna 170 man op kamp waren en konden we aanschuiven voor een lekkere hotdog. We eindigden de dag gezond met een stukje meloen.

Na het avondmaal kregen we nog onverwachts bezoek. Een groep van de scouts van Roeselare waren op trektocht en kwam vragen of ze bij ons konden overnachten. Moeten we vertellen dat er snel verbroederd werd? Van een vete tussen scouts en chiro was in de verste verte niet te bespeuren!  

Op naar de volgende dag!

IMG 3334 (Kopie)

23 juli: verslag dag 3

De ochtend startte vroeg vandaag voor de kookploeg. Er stond namelijk een klein ontbijtbuffet op het programma. Iedereen smulde van de donuts en de warme chocolademelk.

Zoals elke ochtend werden na het ontbijt de diensten gedaan. De speelclubbers ruimden het kampterrein op, de rakkers poetsten de toiletten. De toppers en kerels zorgen voor de afwas na de maaltijden.

Daarna begonnen de activiteiten. Het was weer een drukke dag. De speelclubbers en rakkers deden een ‘vuile quiz’. En vuil was het wel. Mama’s: hou jullie klaar…

De toppers deden deze voormiddag een massaspel… In de namiddag stond er Gotcha op het programma. Met watergeweren mochten ze elkaar proberen uit te schakelen. Kobe bleek de uiteindelijke winnaar te zijn!

Ondanks de warmte werd er vandaag weer goed gesmuld. ’s Middags stond er courgettesoep op het programma, gevolgd door kipkrokant, gekookte aardappelen en worteltjes en erwtjes. De jagerssaus zorgde voor dat extra iets… Als dessert was er ijs met aardbeien.

’s Avonds was er koud buffet. De groentjes, vleesjes en koude pasta en aardappels vielen opnieuw in de smaak. Als dessert waren er koekjes…

Vandaag werden er ook al heel wat voorbereidingen getroffen voor de bezoekdag. Vooral de kookploeg was al druk in de weer… Het stoofvlees staat te pruttelen, de frietjes zijn voorgebakken…

We zien er naar uit om jullie morgen – in echte kampsfeer – te ontvangen!

IMG 9271 (Kopie)

Tot dan!

21 juli: verslag dag 1

21 juli 2019… De start van een nieuw memorabel bivak van Chiro Tijl.
Om 10 uur vertrokken kookploeg, ouderraad en sympathisanten richting Vosselaar. Rond de middag kwamen ze aan. Ondertussen kwam Franky ook aan met de camion. En we mogen van geluk spreken dat we zo’n getalenteerd chauffeur mee hebben! Het was op z’n minst gezegd millimeterwerk! Chapeau!

Dankzij de hulp van de vele helpers gebeurde de opzet van het kamp heel vlot! Als de leden aankwamen, stond het kamp zo goed al klaar. We willen alle helpers dan ook van harte danken!

Nadat de kamers geïnstalleerd werden, kon het eerste avondmaal geserveerd worden: WAP, aka Worst Appelmoes en Patatten. Er werd – net als vorig jaar – gesmuld alsof ze de ganse week nog niet gegeten hebben. Teken dat het smaakt!

Na de verkiezing van het kampliedje is het ondertussen avond geworden in Vosselaar… Het is vrij rustig op de kampplaats. Laat ons hopen dat het zo blijft…

Slaapwel!

(PS: bedankt aan Sofie voor de foto's)

IMG 9094 (Kopie)